udírny

Už naši předci spojovali sezónu uzení se zimou. V chladnějších měsících se maso lépe nakládalo, nekazilo se tolik a konečně šlo v udírně udržet správnou teplotu i pro pomalé uzení studeným kouřem. Jak to funguje dnes? Čtěte celý článek.

Které udírny mají sezónu jen od jara do podzimu

Některé elektrické udírny mají sezónu jen od jara do podzimu. To se většinou týká také lehčích přenosných a rybářských modelů. Tyto udírny snadno přenesete, ale schází jim izolace stěn nutná pro kvalitní uzení v zimních měsících. Zkrátka všechno má svá pro a proti.

Izolované udírny umožňují celoroční provoz

Plánujete-li uzení po celý rok, hledejte při koupi udírny označení „izolovaná“. Nerezové udírny s izolací mívají 2 pláště. Mezi nimi je schovaná speciální nehořlavá vata. Díky ní můžete udit v jakémkoli počasí i hluboko pod bodem mrazu, aniž by utrpěla kvalita vašeho uzeného masa, sýrů a jiných dobrot.

Takovou dobře izolovanou udírnu užijete nejen venku na zahradě, ale při zapojení do komína i ve vnitřních prostorách.

Pro neizolované udírny platí teplotní hranice 5 ºC

Pokud plánujete uzení pouze od jara do podzimu, stačí vám levnější model udírny bez izolace. Jen pozor, při venkovních teplotách nižších než 5 ºC může kondenzovat vody na stěnách a zhoršit tak kvalitu vašich výsledných dobrot. Počkejte tedy raději, až ručička teploměru vystoupá o kousek výš.

Zimní sezóna = ideální čas pro pomalé uzení studeným kouřem

Na podzim, v zimě a na jaře, kdy venkovní teplota nestoupá závratně vysoko, nastává ideální čas pro uzení studeným kouřem. Jeho umění spočívá v udržování teploty v udírně do 28 °C. Jde tak spíš o pomalé vysoušení, které dodává masu, rybám, ořechům i třeba sýrům jedinečnou chuť a vůni. Správně uzené maso nebo klobásy ztratí ve studeném kouři zhruba 30 % své původní váhy. Celý proces trvá klidně i několik dní.

udírny

Co je generátor studeného kouře

Nedocenitelný pomocník pro vývin studeného kouře. Generátor studeného kouře jednoduše nastartujete tak, že zapálíte piliny v k tomu určeném otvoru. Piliny začnou samy prohořívat a krásně voní. Zhruba po 4 až 8 hodinách, v závislosti na velikosti generátoru můžete začít s uzením.

Losos i modrý sýr: Co všechno vyudíte ve studeném kouři

Uzení studeným kouřem vyžaduje pečlivé naložení masa a celkově probíhá několik dní, s přestávkami klidně i týdnů. Pro začátek zvolte třeba lososa, ořechy nebo sýry. Na těch si pochutnáte už za pár hodin. Navíc nevyžadují dlouhé ani složité nakládání. Ve studeném kouři chytnou krásnou zlatou patinu, o chuti a vůni ani nemluvě. To se musí zažít!.

Milovníci steaků také vkládají plátky masa cca hodinu až 2 před přípravou do studeného kouře. Získá tak výborné kouřové aroma, které na grilu nebo pánvičce nemá šanci pochytit.

Už víte, čím začnete? Tak raušovní uzení!


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 100 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno